sobota 31. decembra 2011

Francúzsky toast s pomarančovou omáčkou



Tak na tieto víkendové raňajky sa vždy teším. Príprava trvá asi 15 minút a zje sa to ešte rýchlejšie:) 


Keď je sezóna lesných plodov robím ich s malinami, čučoriedkami a kedže teraz tu máme pomaranče chcela som to vyskúšať.

Potrebujeme:
vianočku 
vajíčko
4-5 pomarančov
1 lyžicu medu
muškátový oriešok
1 klinček
1 polievková lyžica brandy 
práškový cukor
štipku soli

Najprv začneme s omáčkou, pomaranče odšťavíme a použijeme aj dužinu. Ja som pomaranče len vymačkala a do kastróla som dala aj kúsky dužiny. Pridáme lyžicu medu a dáme na miernom ohni variť pokiaľ nám omáčka nezačne bublinkovať. Potom omáčku prepasírujeme cez sitko a dáme naspäť variť. Pridáme štipku čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku, jeden klinček a ešte tak pár minút varíme pokiaľ omáčka nezhustne. 


Medzitým ako sa nám omáčka varí, nakrájame vianočku na asi centimetrové kúsky. Na panvici necháme pomaly rozpáliť maslo. V miske rozšľaháme vajce, pridáme štipku soli  a môžeme pridať aj trochu smotany na šľahanie alebo mlieko. Každý plátok vianočky obalíme vo vajíčku a  dáme smažiť na panvicu do zlatova. Trvá to asi  3 minútky z každej strany. 

Dáme na tanier, polejeme omáčkou do ktorej sme na poslednú chvíľu vmiešali ešte lyžičku brandy, posypeme cukrom a podávame!

Namiesto vianočky môžeme použiť  aj briošku, toastový chlieb, prípadne ak vám z vianočného stola zostala štóla, tak aj tú. Dôležité je, že pečivo musí byť aspoň deň staré..lepšie nasaje vajíčko a nepremočí sa.


Dobrú chuť!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára