sobota 31. decembra 2011

Linguine alla carbonara


Na cestoviny som trochu freak :) V reštaurácii si ich nikdy neobjednám, jedine ak ich mám dobre preverené. Väčšinou totiž dostanete na tanieri rozvarené blato so smotanou. 

Základom sú dobré cestoviny. Ak sa vám nechce robiť domáce a kupujete sušené, vždy kupujte len ak sú vyrobené z tvrdej pšenice, tie sú totiž najlepšie. 

Na carbonara budeme potrebovať:

špagety alebo linguine
4-5 žĺtkov
asi 100 g pancetty alebo anglickej slaniny
soľ, korenie
trochu parmezánu



Osolenú vodu privedieme do varu. Pridáme cestoviny. Varíme asi o tri minúty menej ako je uvedené na obale. To preto, že cestoviny budeme potom variť spolu s vajíčkom a nechceme ich mať na záver rozvarené.

Medzitým si pripravíme žĺtka. Bielka do tohto receptu nepoužívam, nechcem totiž jest cestoviny s praženicou :) Aby sme žĺtka trochu rozriedili pridáme asi 5 lyžíc vody z variacich sa cestovín a premiešame. Keď sú už cestoviny skoro uvarené scedíme ich, vodu z cestovín si však ešte necháme, budeme ju ešte potrebovať. 

Scedené cestoviny vrátime do hrnca, plameň úplne stíšime a pridáme žĺtka, pancettu a miešame asi 2-3 minútky kým sa žĺtka trochu stuhnú. Pridáme pár lyžíc vody z cestovín a ihneď podávame. Žĺtka a voda urobia na cestovinách príjemnú glazúru a jemnú omáčku;  a to všetko bez smotany :) Vody z cestovín sa nebojte a pridajte jej toľko aby cestoviny neboli suché a pekne sa kĺzali.


Dobrú chuť!

Francúzsky toast s pomarančovou omáčkou



Tak na tieto víkendové raňajky sa vždy teším. Príprava trvá asi 15 minút a zje sa to ešte rýchlejšie:) 


Keď je sezóna lesných plodov robím ich s malinami, čučoriedkami a kedže teraz tu máme pomaranče chcela som to vyskúšať.

Potrebujeme:
vianočku 
vajíčko
4-5 pomarančov
1 lyžicu medu
muškátový oriešok
1 klinček
1 polievková lyžica brandy 
práškový cukor
štipku soli

Najprv začneme s omáčkou, pomaranče odšťavíme a použijeme aj dužinu. Ja som pomaranče len vymačkala a do kastróla som dala aj kúsky dužiny. Pridáme lyžicu medu a dáme na miernom ohni variť pokiaľ nám omáčka nezačne bublinkovať. Potom omáčku prepasírujeme cez sitko a dáme naspäť variť. Pridáme štipku čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku, jeden klinček a ešte tak pár minút varíme pokiaľ omáčka nezhustne. 


Medzitým ako sa nám omáčka varí, nakrájame vianočku na asi centimetrové kúsky. Na panvici necháme pomaly rozpáliť maslo. V miske rozšľaháme vajce, pridáme štipku soli  a môžeme pridať aj trochu smotany na šľahanie alebo mlieko. Každý plátok vianočky obalíme vo vajíčku a  dáme smažiť na panvicu do zlatova. Trvá to asi  3 minútky z každej strany. 

Dáme na tanier, polejeme omáčkou do ktorej sme na poslednú chvíľu vmiešali ešte lyžičku brandy, posypeme cukrom a podávame!

Namiesto vianočky môžeme použiť  aj briošku, toastový chlieb, prípadne ak vám z vianočného stola zostala štóla, tak aj tú. Dôležité je, že pečivo musí byť aspoň deň staré..lepšie nasaje vajíčko a nepremočí sa.


Dobrú chuť!


utorok 27. decembra 2011

Tapas


Tapas sú španielske jednohubky. Čo je na nich úplne super je to, že ich pripravíte veľmi rýchlo, vyzerajú a chutia fantasticky.

Ich vznik sprevádzajú viaceré príbehy. Najstarší siaha do 13. storočia, kedy kastílskemu kráľovi Alfonzovi X. Múdremu lekári zakázali bujaré hostiny a prikázali mu jesť menšie sústa, ktoré mal zapíjať malými dúškami vína. Kedže vtedy kráľ nemal stále sídlo a veľa cestoval prikázal, aby všetky kastílske hostince podávali niečo malé k vínu. Iný príbeh hovorí, že tapas vznikli až o 5 storočí neskôr. Poháre so sherry si zakrývali kúskami chleba ako ochrana pred hmyzom, ktorý lákala sladká vôňa. Tak či tak, tapas sú skvelú snackom na pre akúkoľvek príležitosť. :)

Aby sa Vám tapas dobre zdobili použite akúkoľvek bagetu. Najlepšie deň či dva starú. To preto, že bagetu budeme potierať pestom, ktoré je dosť mastné a staršia bageta sa tak rýchlo nepremočí.

Ako základ pre všetky druhy teda budeme potrebovať:

bagetu
paradajkové pesto
rukolu (alebo akýkoľvek iný šalát)

Bagetu nakrájame na šikmo tak aby plocha pre oblohu bola čo najväčšia. Jemne potrieme pestom a dáme pár lístkov rukoly alebo iného šalátu tak aby šalát vytvoril takú malú vaničku kam budeme dávať ďalšie ingrediencie.

Tapas s kozím syrom

Potrebujeme:
mäkký kozí syr, tymián, olivový olej

Na základ dáme jedno koliečko mäkkého kozieho syra. Polejeme troškou olivového oleja a posypeme tymiánom.



Tapas s pečenou paprikou a kozím syrom

Potrebujeme:
cesnak, jarnú cibuľku, červenú papriku, polomäkký kozí syr

Na olivovom oleji speníme na kolieska nakrájaný cesnak a   jarnú cibuľku. Pridáme na malé prúžky nakrájanú červenú papriku a asi 3-4 min podusíme. Pridáme na kúsky nakrájaný kozí syr a necháme trochu roztopiť. Zmes potom lyžicou opatrne dáme na pripravenú bagetu s pestom a šalátom.

Tapas s paprikou a tuniakovou penou



Tuniaka z konzervy zbavíme tekutiny (je jedno či v oleji alebo vlastnej šťave), zmiešame s lyžicou creme fraiche (dostaneme v metre alebo u našich západných susedov v každom obchode), pokvapkáme citrónom, osolíme a na záver pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať.

Na základnú bagetu dáme plátok papriky a lyžicou naberieme tuniakovu penu.

Tapas s lososovým tatarákom a mladou cibuľkou


Potrebujeme:
údeného lososa, jarnú cibuľku, korenie, olivový olej, kapary

Na olivovom oleji asi 2-3 min speníme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku. Lososa nakrájame na čo najmenšie kúsky, okoreníme, pridáme jarnú cibuľku a na kúsky nakrájané kapary. Všetko spolu zmiešame.

Na základnú bagetu dáme lososovú zmes a dozdobíme napr. pažítkou.

Tapas s grilovaným krevetami


Potrebujeme:
tygrie krevety, maslo, soľ

Krevety 2-3 min orestujeme na masle a osolíme. Poukladáme na pripravené bagety.

Tapas s baklažánovým kaviárom


Potrebujeme:
2-3 kolieska baklažánu, olivový olej, soľ, korenie, creme fraiche

Baklažán nakrájame na malé kocky, osolíme a necháme pustiť šťavu. Potom baklažán osušíme a osmahneme na kvapke olivového oleja. Okoreníme a na záver pridáme lyžicu creme fraiche. 



Naberieme lyžicou a dáme na pripravenú bagetu.

Tapas s paradajkovou salsou


Potrebujeme:
cherry paradajky, jarnú cibuľku, soľ, korenie, olivový olej, listový špenát

Na olivovom oleji orestujeme na kolieska nakrájanú cibuľku, osolíme a okoreníme. Pridáme na rozkrojené cherry paradajky a chvíľu dusíme.


Na bagetu s pestom dáme dva lístky špenátu a paradajkovú salsu.

Tapas  s bylinkovým vajíčkom


Potrebujeme:
uvarené vajíčko, olivový olej, pažítku

Uvarené vajíčko rozkrojíme. V miske zmiešame trochu oleja s pažítkou a v zmesi jemne obalíme vajíčko. Ak sa vám zdá slepačie vajíčko väčšie skúste použiť napr. prepeličie vajíčka.

Dobrú chuť!

nedeľa 18. decembra 2011

Tipy na kuchárske knihy pod stromček :)

Vianočné pečenie som akosi tento rok nestihla. 

Za to som si našla chvíľu čas zastaviť si v kníhkupectve. V mojej obľúbenej sekcii s kuchárskymi knihami som našla pár zaujímavých kúskov, s ktorými by som sa rada podelila, pretože nie je kuchárka ako kuchárka.

Za jednu z najdôležitejších vecí, podľa ktorých sa orientujem je geografický pôvod kuchárky. Je vždy lepšie uprednostniť knihu od niekoho z našich končín. A to z jedného jednoduchého dôvodu - suroviny. Už som dostala niekoľko kuchárok, ktoré sú síce krásne nafotené aj graficky spracované ale recepty sú vám úplne na nič pretože používajú rôzne exotické ingrediencie, ktoré napriek tomu, že máte obehané všetky špeciálne obchodíky nezoženiete.

Tak isto je dôležitý autor kuchárky. Priznám sa, že som vôbec neprišla na chuť kuchárkam od rôznych celebrít. Viem, že známe meno asi zvyšuje predaj, ale mňa nikto nepresvedčí, že Kamila Magálová varí rada a z lásky k jedlu. Ani v televízii ani inde. 

Ďalším kritériom je grafické spracovanie. Viem asi to nie je najdôležitejšie ale jedia aj oči. Čo mi vyslovene pri niektorých knihách prekáža sú reklamy. Na prvej strane, v rohu pri každom fotke...nedajbože priamo v receptoch. Za vrchol považujem reklamu na bujón priamo v reklame na zeleninovú polievku. Takúto knihu dám ihneď z ruky preč.  Milujem knihy, ktoré majú nádherné obrázky, ktoré vo mne vzbudia dojem, že tak toto chcem doma určite vyskúšať.

Takže tu sú moje tipy:


1. Recepty z farmářského trhu


Z môjho pohľadu kniha roka. Až teraz, keď som sa začala venovať vareniu skoro každodenne som pochopila, že keď chceme variť dobre, mali by sme siahať po lokálnych surovinách. Jednoducho by sme mali viac rešpektovať ročné obdobia a prestať sa tváriť, že v zime dostamene skvelé paradajky a jarnú cibuľku. 

A práve nová kuchárka Hanky Michopulu je plná receptov zo sezónneho ovocia a zeleniny. Ide o prvý diel, ktorý sa venuje jeseni a zime...čiže ešte stále dosť času vyskúšať väčšinu receptov. A ak by ste náhodou nevedeli, Hanka vydala už dávnejšie ešte knihu Zpátky domů. 

Recepty z farmárskeho trhu som ešte nevidela predávať v kamennom obchode ale dá sa objednať z internetového obchodu panta rhei. Staršiu kuchárku bez problémov zoženiete v každom väčšom kníhkupectve.

viac info o Hanke nájdete na

Podobne ladenú knihu vydal aj Pavol Lipták, s názvom Dobrý rok (4 ročné obdobia v  kuchyni). Kniha je pripravená v spolupráci s Igorom Bukovským, a tí čo ho aspoň trochu poznáte tušíte akým smerom sa kniha uberá. Nájde sa tam zopár zaujímavých receptov ale tejto knižke trochu chýba čaro. Teda aspoň pre mňa.

2. Mäso, z edície Apetit






Toto je pre mňa najväčšie prekvapenie. Priznám sa, že  Apetitu som prestala dôverovať po tom ako skončila jeho šéfredaktorka Dita Pěcháčková pred pár rokmi. 

Kniha je plná skvelých receptov na prípravu  hovädzieho, teľacieho, bravčového mäsa. Nechýba ani jahňacie, králičie ani divina.  Samostatné sekcie sú venované aj mletému mäsu, zabíjačke a údeninám. Chýbajú recepty z kuracieho mäsa ale to mi vôbec nevadí. Kuracie sa v poslednej dobe jedlo skoro neustále a už som z toho unavená. Na záver v knihe navyše nájdete niekoľko receptov na omáčky a knedle a zopár užitočných tipov, napr. obrázky s popisom jednotlivých častí zvierat. 

Kuchárka síce neobsahuje nejaké prevratné recepty ale takú starú dobrú tradičnú klasiku. 

V rámci edície vyšli aj Koláče, Šaláty, Polievky a Zemiaky.

3. 30 minút v kuchyni, Jamie Oliver




Toto je moja prvá Jamieho kniha. A to som veľký fanúšik. Viem, nie je to práve najúžasnejší kuchár na svete ale obdivujem ho. Za to čo a ako robí. 

Kniha je v niečom úplne unikátna. Pri správnej príprave vás ma naučiť navariť 3 jedlá do 30 minút. Tak a to je výzva! Mne to niekedy trvá celý deň :) 

Kniha je koncipovaná tak, že na každej strane je popísané kompletné menu skladajúce sa prevažne zo šalátu, hlavného jedla a dezertu. Je prispôsobené tak aby sme jednu vec piekli napr. v rúre zatiaľčo na panvici robíte druhú. Na prvé prečítanie to znie celkom zložito ale zjavne je to len otázka organizácie a cviku. Uvidíme, vyskúšame.

Napriek tomu, že Jamie je profesionálny kuchár, recepty vôbec nie sú zložité. Sú písané tak aby si ich mohol pripraviť naozaj každý. A v tom je podstatný rozdiel oproti niektorým našim známym kuchárom. Či už je to Šéfkuchár z paláca od Jara Žideka alebo Prostřeno Zdeňka Polreicha. Obe knihy mám doma, dá sa mini inšpirovať ale "grilované nohy kraba kráľovského s pomelovým rizotom, bielymi hľuzovkami a parmezánovou penou" doma skúšať nebudem. Na čo by sme potom chodili do reštaurácie :)

Zaujímavých kuchárok je dnes viac než dosť...stačí si len vybrať a skúsiť niečo uvariť. Ten pocit keď si niečo dobré doma uvaríte sa v obchode kúpiť nedá...


Tak želám šťastné a veselé!


P.S. a keď máte doma foodieho...želám veľa lásky a trpezlivosti, občas nám to totiž prerastie cez hlavu...


piatok 9. decembra 2011

Paradajkové pesto


Prvý krát sa môj život zmenil keď som ochutnala domáce bazalkové pesto. Tá vôňa keď ho pridáte do čerstvo uvarených cestovín je nádherná.

Druhý krát sa môj život zmenil keď som doma urobila paradajkové pesto :)

Asi neexistuje úplne presný recept, vždy ho robím podľa toho, čo mám doma. Gramáž sa môže líšiť ale ingrediencie sú stále rovnaké.

asi 200 g sušených paradajok
2 menšie strúčiky cesnaku
hrsť čerstvej petržlenovej vňaťky
olivový olej
30 g parmezánu

Sušené paradajky povaríme asi 3 -4 minútky vo vriacej vode aby zmäkli. Zlejeme a osušíme. Dáme do misky a zalejeme olivovým olejom. Nemali by v ňom plávať aby pesto nebolo príliš olejové. Necháme chvíľu odležať.

Medzitým si očistíme a nakrájame petržlen a cesnak. Všetko dáme do mixéra, pridáme parmezán a rozmixujeme. A pesto je hotové! V chladničke vydrží aj týždeň.

A tip na rýchlu večeru?

Toast, pesto a cheddar a zapiecť



alebo 

špagety, pesto, parmezán.




Dobrú chuť! 

nedeľa 4. decembra 2011

Nedeľné palacinky


Víkendová klasika...raňajky, na ktoré nie je cez týždeň čas :)

Na palacinky potrebujeme:

150g hladkej múky
250 ml mlieka, najlepšie plnotučné
1 vajíčko
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli
lyžica zmäknutého masla
maslo na smaženie

Na omáčku:

2-3 lyžice medu
200-250 g lesného ovocia, prípadne čučoriedok, malín, černíc a pod.

Pripravíme si klasické cesto na palacinky. Do mlieka vmiešame vajíčko, pridáme preosiatu múku, soľ, sódu bikarbónu a zmäknuté maslo. Cesto by nemalo byť veľmi tekuté, pretože bude robiť skôr lievance ako palacinky. Necháme chvíľu odležať. Tesne pred tým, ako začne palacinky smažiť pridáme trochu ovocia aj do cesta. Ak budete používať zaváraninu alebo mrazené ovocie, cesto sa trochu zafarbí..ale to nevadí :)

Medzitým si pripravíme omáčku. Do kastróla dáme med a pridáme asi 150g lesné ovocie. Omáčku si môžete pripraviť z mrazeného, čerstvého ovocia ale aj zo zaváraniny. Ak máte doma čerstvú mätu, skúste ju pridať. Lesné ovocie s ňou krásne vynikne. Chvíľu povaríme, kým sa ovocie začne rozpadať. Šťavu zlejeme do misky a zvyšok ovocia prepasírujeme lyžicou cez sitko. Toto je asi najťažšia vec z celého receptu, treba byť trpezlivý ale dreň z ovocia omáčku krásne zahustí. Ak chcete môžete omáčku pre podávaným ešte zohriať. 

Palacinky pečieme na masle. Panvicu je potrebné najprv poriadne rozpáliť a potom pridať malý kúsok masla.  Na jednu palacinku stačí asi pol polievkovej žufany. Mne sa osvedčilo robiť na raz len jednu palacinku v strede panvice. Keď som skúšala robiť dve nemali pekný tvar. Palacinku obrátime asi po 2-3 minútach, keď sa na povrchu začnú robiť vzduchové bublinky.





Podávame preliate omáčkou a na ozdobu použijeme ešte zopár kúskov ovocia. 



Dobrú chuť!