utorok 14. februára 2012

Sendvič s paradajkovým pestom, pečenou paprikou, mozarellou a bazalkou




Prvý z receptov na chutnú desiatu. Kedže trávim väčšinu času v práci a energia na celé dopoludie u mňa nefunguje chcem sa s vami podeliť o moje desiatové tipy a triky.

Patrím medzi ľudí, ktorí len tak niečo nezjedia, inak povedané, čo si neuvarím tomu neverím :) minimálne teda potrebujem vedieť obsah. Doma neraňajkujem a tak skoro každý večer  pripravujem malý snack do práce. 

Čo na tento sendvič potrebujeme?

pečivo
paradajkové pesto
papriku
mozarellu
bazalku
soľ, korenie

Nie je to žiadne zázračné jedlo ale vždy ma teší keď objavím novú kombináciu chutí. Výrazné pesto a pečená paprika je nádherne vyvážená mozarellou, ktorá je inak viacmenej bez chuti. Použila som tvrdú mozarellu, nie tú v náleve. Tá by pečivo iba zbytočne rozmočila. 

Pesto je skvela alternatíva pre maslo alebo inú nátierku. Pečivo nie je suché a nahradí aj akýkoľvek dressing. Papriku opečiem na panvici cca asi 10 z každej strany pokiaľ trochu nezhnedne, trochu osolím a okorením. Papriku opekám pre chuť ale aj preto, že surovú papriku jednoducho nestrávim. 

Čiže pečivo natrieme pestom, pridáme pečené papriky, mozarellu, bazalku a skvelá desiata je na svete. 


S týmto základom sa dá aj celkom pekne čarovať. Keby vám vegetariánska verzia nestačila pridajte napr. sušenú šunku alebo pridajte bazalkové pesto a sendvič získa úplne novú chuť.

Dobrú chuť!

nedeľa 5. februára 2012

Jablkový koláč



Tatrte tatin alias jablkový koláč je hádam najjednoduchší dezert aký som kedy piekla. 

Potrebujeme:

5-6 jabĺk
kryštálový cukor
škorica
trochu tmavého alkoholu
lístkové cesto

Jablká ošúpeme, nakrájame na mesiačiky. Dáme na panvicu, posypeme cukrom, škoricou a chvíľu dusíme. Aby sme jablkám pridali trochu pikantnejšiu chuť prilejeme trochu alkoholu. Ja som dala spiced rum od kapitána morgana. Akosi sa nám táto kombinácia osvedčila. Najdôležitejšie je aby jablká obalil karamel. Keď sú jablká polomäkké (cca 7 - 12 minút) odstavte ich z horáka. 

Pustite sa do cesta. Pre rýchlosť som kúpila už urobené a pekne vyváľkané. To výrazne eliminuje čas prípravy :) Ak je to potrebné cesto trošku vyváľkajte. Musí byť také veľké aby ste s ním zakryli celú panvicu. Preneste cesto na panvicu a okraje cesta pozatláčajte do panvice. Tým vytvoríte okraj koláča a potlačíte jablká smerom do stredu panvice. Takto prikryté jablká dáme do trúby a pečieme asi 20 minút kým povrch cesta nebude mať zlatú farbu.

Hneď ako koláč vyberieme z rúry, priložíme na vrch panvice tanier a opatrne ale rýchlo koláč otočíme.



Koláč sa dá ihneď jesť, najlepšie k kopčekom vanilkovej zmrzliny, lyžicou creme fraiche alebo hustým bielym jogurtom.

Dobrú chuť!

Kura piri piri ala Jamie


Toto je môj prvý kuchársky pokus z knihy Jamieho Olivera a jeho 30 minútových jedál :) Čas som síce nestíhala sledovať a nerobila som ani štyri chody súčasne ale kura stálo za to. Piri piri omáčka dodala jedlu trochu iný rozmer. Recept som si oproti pôvodnému trochu upravila a kura som podávala len s pečenými zemiakmi v šupke a šalátom.

Na omáčku piri piri potrebujeme:

čerstvé čili papričky
menšia červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
kôra z jedného citróna
šťava z 1/2 citróna
2 PL vínneho octa
1 PL worčestrovej omáčky
1 PL údenej papriky
hrsť čerstvej bazalky



ďalej potrebujeme:

horné kuracie stehná s kožou
zemiaky
olivový olej
soľ
korenie
akýkoľvek zelený šalát podľa vlastnej chuti
a
na zálievku: olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, korenie.


Začneme so zemiakmi. Celé zemiaky poriadne umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Dáme  na plech, potrieme olejom, osolíme, okoreníme a dáme piecť do rozpálenej rúry.

Potom rozohrejeme panvicu, pokvapkáme olejom a vložíme kuracie stehná kožou dole. Opekáme až pokým koža nechytí zlatavú farbu. Kura otočíme a opečieme z druhej strany.

Medzitým ako sa pripravuje mäso pripravíme si piri piri omáčku. Jednoducho spolu rozmixujeme všetky ingrediencie.  S omáčkou sa dá pekne experimentovať, podľa dávky čili môže byť jemnejšia ale aj poriadne pálivá a citrón je pridáva  celkom exotickú príchuť. Omáčku rozriedime šálkou vody a vlejeme do pekáča. Ako hovorí Jamie, voda sa pri pečení odparí a omáčka bude mať tú správnu konzistenciu. Na omáčku poukladáme chrumkavé kura, pridáme čerstvý tymián a dáme piecť. Ak sa Vám do rúry nevojdú naraz dva plechy dajte ich nad seba.



Na panvici na ktorej sme opekali kura opečieme na kúsky nakrájanú papriku. 

Kuriatko je asi za 15 dopečené. Pre istotu ho vyberte a zistite, či ide mäso od kosti. Do pekáča dajte opečenú papriku a odneste na stôl. 



Mne to vyšlo skoro presne a zemiaky som vyberala spolu s mäsom.



Nakoniec stačí z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia pripraviť zálievku na šalát a všetko spolu podávať.

Dobrú chuť!