utorok 31. júla 2012

Kysnutý slivkový koláč z celozrnnej múky


Slivky na trhu mi pripomenuli skvelý kysnutý koláč z prievozskej pekárne, ktorý mi spríjemňoval skoro každé ráno počas štátnic. Volali ho posúch a okolo ôsmej ráno som brala posledný kúsok. Cesto bolo vždy nádherne nadýchané a jemné. Mňam! Keď budete náhodou v Poluse alebo Eurovei, skúste si všimnúť stánok s pečivom Hurbanič. Hádam sa za ten čas nepokazili.

Aby som aspoň mala pocit, že koláč nie je až tak nezdravý použila som pšeničnú celozrnnú múku. Bol to trošku risk ale výsledok ma milo prekvapil. Cesto bolo pekne vysoké a jemné.

Recept je nasledovný:
250 ml mlieka
125 hladkej múky
225 g celozrnnej pšeničnej múky
50 g masla
50  g cukru
1 vajce
20 g kvasníc
štipka soli
asi 10 - 12 sliviek

Pôvodne mal byť recept iba z 250 g múky, pol na pol bielej a celozrnnej. Cesto však bolo dosť riedke a postupne som pridala ďalších 100 g celozrnnej, inak by sa s cestom nedalo pracovať.

Najprv prišiel na rad kvások. Do 125 ml teplého mlieka som rozdrobila kvasnice, pridala lyžicu cukru a trochu múky. Misa putovala na balkón a za 15 - 20 minút som do kvásku pridávala vajíčko, všetku múku, cukor, maslo a soľ. Moje cesto bolo príliš tekuté pretože som použila iba 250 g múky. Ak jej použijete 350 g bude to ok. Prišla som na to síce postupne ale o to viac ma tešil výsledok;)  

Cesto kyslo asi hodinu a keď sa mi zdalo dvojnásobne väčšie mohlo putovať na plech.



Použila som keramický pekáč veľký asi 28x21 cm. Slivky som umyla, rozpólila, rovnomerne poukladala na cesto a jeme posypala trstinovým cukrom a škoricou. 

Koláč sa piekol pri 180 stupňoch asi 30 minút. A to, či je upečený som zistila úplne klasicky. Do cesta som pichla bambusovou špajdlou a keď sa na nej nezachytilo cesto, je upečené!

A ak vám ešte zostali slivky, urobte si ku koláču aj omáčku. Zvyšné slivky na krájajte na malá kúsky, dajte na panvicu, podlejte trochou vody a chvíľu povarte. Voda sa vyparí a šťava zo sliviek zhustne. Koláč dajte na tanier, polejte omáčkou a keď chcete pridajte aj lyžicu hustého bieleho jogurtu.

Dobrú chuť!

piatok 20. júla 2012

Ríbezlové lievance s tvarohom

Sobota je vždy ako stvorená na lazy raňajky. Palacinky milujem od detstva ale lievance sú úplne top. Sú hrubšie a najlepšie sú v lete kedy do nich pridávam čerstvé ovocie. Minulý víkend to boli ríbezle.

Na cca raňajky pre dvoch (3 -4 lievance pre jedného) som potrebovala:
300 g hladkej múky (môže byť aj celozrnná)
1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
20 g cukru
štipka soli
1 vajce
125 ml mlieka
15 g roztopeného masla + maslo na panvicu
mätu na ozdobu
100 g ríbezlí (pár strapcov si nechajte na ozdobu)
100 g tvarohu
džem z čiernych ríbezlí
Posledné tri veci môžete meniť podľa toho na čo máte chuť alebo čo máte doma. Lievance sú dobré s akýmkoľvek bobuľovým ovocím a aj s malinami alebo černicami.
Najprv zmiešame sypké suroviny, teda múku, prášok do pečiva, cukor, soľ a v druhej miske zmiešame vajce s mliekom a maslom. Tekutú zmes pridáme do suchej a poriadne premiešame. Necháme chvíľu odstáť. Cesto musí byť trochu hustejšie ako palacinkové a prášok do pečiva spôsobí, že bude krásne bublinkové. Ríbezle oberieme, umyjeme a osušíme. Opatrne ich primiešame do lievancovej zmesi tak aby sa príliš nepopučili a môže robiť lievance. Keďže nemám špeciálnu panvicu na lievance použila mini panvicu na volské oko a z cesta vzišlo 7 lievancov. Ak nemáte ani panvicu na volské oko použite klasickú panvicu a menšiu naberačku, cesto síce neustriehnete a lievance nebudú pekne okrúhle aj to má svoje čaro. Lievancu budú viac rustikálne;)
A teraz prichádza tá najlepšia časť. Keď boli lievance hotové potrela som ich domácim ríbezľovým džemom (skoro som odpadla aký bol dobrý), potom trochou tvarohu. Navrch ešte lístok mäty a strapec ríbezlí a mohli sme jesť!


Dobrú chuť!

sobota 14. júla 2012

Šalát z červenej kapusty s mrkvou, pečenou paprikou a petržlenom






Pred pár dňami som robila falafel a zostalo mi asi kilo červenej kapusty. Čo s tým? rozmýšľam v práci...pár klikov na googli, pár receptov a trikov a nakoniec sa zrodil tento šalát;)

Na 2 porcie som použila:

asi 3 hrste najemno nakrájanej červenej kapusty
1 väčšiu mrkvu
polovicu červenej papriky
hrsť na drobno nakrájanej petržlenovej vňate
čerstvú čili papričku
sezamové semiačka
olivový olej
citrón
soľ, korenie

Najprv som nakrájala polovicu papriky na plátky, dala na plech, pokvapkala olivovým olejom, osolila, okorenila a dala piecť do rozpálenej trúby. Po desiatich minútach treba papriku otočiť a piecť ešte asi 5 minút. Potom ju vyberieme a keď vychladne nakrájame ju na tenké prúžky. Medzitým si na jemno nakrájanú kapustu prelejme horúcou a hneď v zápätí studenou vodou. Takto kapusta trochu zmäkne ale neuvarí sa. Pustíme sa mrkvy, pekne na nudličky (jullienne by som to nenazvala) :) a nasekáme petržlen.

Nakoniec všetky suroviny zmiešame, zalejeme zálievkou z olivového oleja a citrónu (2/3 oleja na 1/3 citrónovej šťavy), osolíme, okoreníme, kto má rád pridá aj na jemno nakrájanú čili papričku a na záver posypeme opečenými sezamovými semiačkami. Ak môžete jesť jogurty kľudne by som šalát pripravila s nejakých dressingom z bieleho jogurtu.

Čo je však na šaláte najlepšie je to, že vďaka kapuste a mrkve je príjemne chrumkavý a na druhej strane mu pečená paprika pridáva na jemnosti.




Dobrú chuť!


streda 11. júla 2012

Falafel s rímskym šalátom, červenou kapustou a jogurtom

.

Druhý pokus o falafel bol zaujímavý :) Trochu som sa pohrala, pôvodný recept http://la-petite-casserole.blogspot.sk/2012/04/falafel-s-naanom-pertzlenovym-jogurtom.html som upravila, falafel som nakoniec nesmažila ale piekla ale aj tak sa po ňom zaprášilo.

Tentokrát som použila konzervovaný cícer a to bol hlavný kameň úrazu. Falafel sa v oleji úplne rozpadol:) za dve minúty po ňom nezostalo nič, len zašpinený olej. Nevadí. Zvyšok falafelu som teda upiekla.

Použila som:
1 plechovku cíceru (cca 250 g)
50 g hrášku (použila som mrazený)
2 šalotky
1 cesnak
trochu čerstvého čili
pol ČL rímskej rasce
soľ, korenie

Všetko spolu rozmixujeme na jemnú hmotu, ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme. Kedže vysmážanie nevyšlo z falafelu som urobila malé placky a na pečiacom papieri  som ich upiekla do zlatova. Placky je potrebné asi po 10 minútach otočiť a piecť ešte ďalších 5-6 minút do zlatova.

Čo ma na home made jedle baví najviac je, že si ho môžem ochutiť čím len chcem a koľko chcem. Dnes bol falafel s rímskym šalátom, červenou kapustou, paradajkou a petržlenovým jogurtom. Zeleninu som nakrájala, do bieleho jogurtu išiel na drobno nakrájaný petržlen, soľ, korenie, citrónová kôra. Všetko som zabalila do tortilli, ozdobila čili papričkami a petržlenom a hneď podávala.


Dobrú chuť!