nedeľa 26. augusta 2012

Musaka alla pán Cuketka



Toto jedlo nie je ani ľahké ani najzdravšie a naviac trvá celú večnosť:) Nenechala som sa odradiť, chutí totiž božsky.

Receptov je neúrekom, ja som išla podľa pána Cuketku http://www.cuketka.cz/?s=musaka, jeho recepty vždy fungujú tak nebolo o čom. Žiadnu surovinu som nevážila...všetko išlo od oka. Záleží podľa toho pre koľko ľudí musaku robíte a aký veľký máte pekáč. Okrem toho budete potrebovať asi tri panvice a 2-3 hodiny voľného času.

Na celú musaku budete potrebovať:
2-3 stredne veľké zemiaky
1 menší baklažán
1 menšiu cuketu
400 g mletého mäso
1 stredne veľkú cibuľu
8 malých paradajok
2 malé konzervy paradajkového pretlaku
soľ, korenie, mletú škoricu, muškátový oriešok

a na bešamel

asi 20 g masla
1 PL hladkej múky
400 ml mlieka

Začala som so zemiakmi. Popri tom ako som robila raňajky hodila som 2 neošúpané zemiaky na 10 minút variť. Potom som ich vybrala a odložila bokom. Nasledovali paradajky, jemne v strede nakrojené a ponorené do horúcej vody tak aby sa dali ľahko ošúpať. Nakrájala som ich a opäť odložila.

Neskôr som sa vrátila k zemiakom. Ošúpala som ich a nakrájala asi na 0,5 cm kolieska. Takto putovali na panvicu s trochou olivového oleja. Zemiaky treba osoliť, okoreniť, a veľmi jemne poprášiť mletou škoricou. Jemne opiecť do zlatova a otočiť a opiecť aj z druhej strany. Zemiaky som opekala na dvoch panviciach zároveň, chcela som ušetriť čas. Akonáhle boli hotové putovali do pekáča. 

Nasledoval baklažán, nechala som odležať so soľou, utrela a šup na panvicu s trochou oleja. Opäť okoreniť, osoliť, jemne poprášiť  škoricou. Baklažán sa veľmi rád napije oleja, preto ak nechcete aby bol príliš mastný kľudne ho opečte na suchej panvici. 

Pokiaľ sa robil baklažán, pustila som sa do mäsa. V hlbšej panvici necháme zosklovatieť najemno nakrájanú cibuľku. Pridáme mleté mäso, ktoré stálym miešaním necháme úplne rozpadnúť. Pridáme nakrájané paradajky, premiešame, pridáme paradajkový pretlak. Ja som použila 2 malé balenia. Okoreníme, osolíme a pridáme štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Všetko dobre premiešame a na slabom ohni varíme asi 30-40 minút. Občas premiešame aby sa mäso nepripálilo.

Počas toho ako sa dusí mäso musíme ešte pripraviť cuketu. Klasicky nakrájame na kolieska, a na panvici opečieme z obidvoch strán a dochutíme soľou, korením a škoricou.

Na zemiaky v pekáči dáme vrstvu cukety, baklažánu a mäsovú omáčku.

Poslednou zástavkou je bešamel. Nikdy pred tým som ho nerobila. Navyše som použila bezlaktózové maslo a sójové mlieko. V hrnci som zohriala maslo, vmiešala 1 lyžicu hladkej múky a zamiešala. V podstate som urobila zápražku do ktorej som postupne, za stáleho miešania naliala asi 400 ml sójového mlieka. Všetko treba dobre miešať, po chvíli začne zmes hustnúť. Omáčku osolíme, okoreníme a bohato posypeme muškátovým orieškom. Omáčka bola najprv bez chuti takže som ju dokorenila, ochutnala a vypla až vtedy keď som bola spokojná.  Opatrne som ju vyliala na pekáč, ktorý išiel asi na 25 minút do stredne vyhriatej rúry. Bešamel musí na povrchu pekne zhnednúť.



Musaku nechajte chvíľu vychladnúť, ostrým nožom nakrájajte a naberačkou opatrne preneste na tanier:) 



Dobrú chuť:)



pondelok 6. augusta 2012

Návšteva vo Fou Zoo

Minulý týždeň sa mi celkom náhodou podarilo dostať na ochutnávku do reštaurácie Fou Zoo. Veľká vďaka Viktorovi z http://delikatesy.etrend.sk/, že som sa tam mohla objaviť. V ten deň bol stres a panika v práci takže som šťastná, že som zmenežovala;)


V podstate išlo o PR akciu, akési predstavenie konceptu reštaurácie, ktorá je v našich končinách určite neobvyklá. Celej prezentácie sa chytil Ľubo Blaho, manažér reštaurácie. Veľmi pútavo rozprával, o tom, čo to fou zoo vlastne znamená, čo je to pan ázijská reštaurácia a ako to celé vznikalo. Takýto osobný inside pohľad na vec som zažila snáď druhý krát v živote, teda v reštaurácii. Strašne dobre sa počúva niekto, kto svoju prácu miluje, baví ho a nie je to práve herec, ktorý hovorí, že práca je pre neho koníčkom;) Na mňa to teda urobilo riadny dojem.

Po krátkom úvode prišlo na rad to hlavné. Ochutnávka najlepších jedál. Štyri chody za sebou bola riadna dávka, zvyknem totiž nanajvýš tri;) Aj to len občas.

Ako predjedlo sme mali pirôžky gyoza. Boli plnené hovädzím mäsom a foie gras a k tomu teriaky omáčka. Fúha... na prvý pokus úplná šupa. Boli krásne cítiť všetky chute od mäsa, pečienky až po skvelú omáčku. Mňam, toto je presne jedlo pre mňa. Ani paličky ma neodrazili aby som ich zjedla všetky.



Nasledovalo ďalšie predjedlo, konkrétne tigrie krevety v špeciálnej wasabi omáčke. Špeciálnou prísadou bolo salko alias sladené mlieko. Táto exotika bola pre mňa trochu zvláštna ale to bude tým, že krevety zvyknem jesť len výnimočne a jedine s cesnakom;) Ak milujete krevety, nie je čo riešiť.



Ako hlavný chod sa podávala treskovitá ryba black cod marinovaná v sladkej omáčke z bielej miso pasty. V každej reštike majú totiž len lososa na sto spôsobov a už som naňho dosť alergická. V lepšom prípade nájdete tuniaka ale to by som tiež neriskovala... väčšinou príde na stôl úplne prepečený. Totálna vražda;) Táto ryba bolo niečo úplne iné, 
bola úplne jemná, takej nasládlej chuti, žiadne kostičke a hlavne chutila vynikajúco. Takéto niečo si doma len tak neuvaríte. Lososa s bylinkovým maslo áno.


Na záver prišlo to najlepšie. Teda aspoň pre mňa. Sladké milujem a dezerty sú pre mňa totálny raj. Čokoládová guľa so zmrzlinou. Tento typ dezertu som už jedla v Prahe a zapamätala som si ho poriadne;) ten vo Fou Zoo bol plnený vanilkovou zmrzlinou a postavený na skvelom sponge caku. Teplá čokoláda roztopí povrch gule v ktorej je ukrytá zmrzlina. Je to taký mess na tanieri ale celé je to veľmi efektné a neskutočne dobré. Toto je dezert za ktorým sa určite vrátim:)



V reštaurácii si vždy objednávam niečo, čo si doma neuvarím, či už sa jedná o exotické suroviny, ku ktorým sa bežne nedá dostať alebo jedlo, ktoré je pripravené nejakým zvláštnym spôsobom napr. pomalým varenie pri určitej teplote;) Vo Fou Zoo by som s tým nemala problém. Prešla som skoro celé menu a nič klasické som tam nenašla, takže ak hľadáte pravú áziu brilantne s kombinovanú s prvkami európy, vrelo odporúčam!