nedeľa 28. októbra 2012

Kačacia paštéta s portským vínom a marinovanými slivkami a gaštanmi


Paštéty milujem od detstva. A tie domáce sú naj:)

Na moju kačaciu paštétu som použila:

1kg kačacej pečienky
1 veľkú cibuľu
0,5 portského vína
soľ, čierne korenie
5 vetvičiek čerstvého tymiánu
1ČL sušeného rozmarínu
1ČL sušeného oregána
1 ČL  sušeného tymiánu
3 PL kačacej masti

Na gaštany so slivkami potrebujeme:
10 varených gaštanov
10 sušených sliviek
0,25 L portského vína
1 badián
1 ČL pomarančovej kôry
1 ČL škorice


Cibuľu nakrájame na kocky a na rozpálenej panvicu s 1 PL masti   mierne orestujeme. Pečienku preberieme, odrežeme biele žilky a pridáme k cibuli. Pri 1 kg pečienky som ju restovala na tri krát. To preto aby sa pečienky netlačili a namiesto restovania sa nedusili. Trvá to tak 3-4 minút z každej strany. Pečienka by mala byť upečená ale nie suchá. 


Pred tým ako pečienku a všetko korenie s vínom  rozmixujeme musíme pečienku nechať poriadne vychladnúť. To preto aby nezošedla. Máme teda dosť času na redukciu z portského vína:)  Na panvicu vylejeme víno a na najslabšom ohni necháme zredukovať na tretinový objem. Vychladnutú pečienku, portské, 2 PL masti a všetko korenie rozmixujeme na čo najjemnejšiu hmotu. Ja som použila foodprocessor:) Na záver je potrebné všetko ochutnať a doladiť chuť. Ja som poriadne dosoľovala a pohrala som sa aj s korením. 

Paštétu potom dáme do ľubovoľných nádob a hneď do chladničky. Ja som tak urobila 5 hodín pred servírovaním:) Ak si chcete paštétu nechať na dlhšie obdobie, povrch zalejte napr. kačacou mastou tak aby bol celý povrch paštéty zaliaty.

Keď chcete servírovať paštétu trochu nezvyčajne, prevarte v portskom víne so škoricou, pomarančovou kôrou a badiánom sušené slivky a gaštany. Omáčka pekne zhustne a slivky a gaštany sa pekne ochutia.


Nakoniec podávajte so šalátom a pečivom a "luxusné" predjedlo je na svete!:)

Dobrú chuť

pondelok 22. októbra 2012

Cestoviny s chorizom a olivami na tymiáne



Nie každý víkend mám čas na slávnostný nedeľný obed. To ale neznamená, že si doma neuvaríme niečo dobré:) Vonku je krásne jesenné počasie, stromy sú už farebné a mňa napadlo uvariť jedlo plné chutí a vôní.

Cestoviny už nie sú len talianskym jedlom, v podstate ich pripravujú všade na svete a aj v Španielsku.


Na Španielskom inšpirované špagety pre dvoch potrebujeme:


300-400 g cestovín z tvrdej pšenice
1 väčšiu paradajku
za hrsť cherry paradajok (nemusia byť)
za hrsť čierny španielskych olív
za hrsť zelených španielskych olív
150 g choriza
1 strúčik cesnaku
1 ČL olivového oleja
čerstvý tymián
soľ a čerstvé čierne korenie

Do vriacej osolenej vody dáme variť špagety podľa návodu. Medzi tým ako sa cestoviny varia, na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a opekáme do zlatova. Pridáme na kocky nakrájanú paradajku a na kolieska nakrájané chorizo. A dusíme aspoň 5-7 minút. Paradajky pustia šťavu, ktorá bude tvoriť základ omáčky. 2-3 minúty pred koncom pridáme olivy a rozpólené cherry paradajky, ktoré v omáčke len prehrejeme - nechceme ich totiž rozvariť.


Precedíme cestoviny a dáme do panvice s omáčkou. Jemne premiešame, posypeme čerstvým tymiánom, podľa chuti dosolíme (pozor – olivy sú dosť slané samé o sebe) a podávame.




Dobrú chuť!

nedeľa 14. októbra 2012

Losos na mačkaných zemiakoch so zelerom a polníčkom


Priznám sa, ryby nie sú mojou silnou stránkou...ale dnes sa podarila:) skvelá inšpirácia z časopisu Good Food, pol hodinky práce a nedeľný obed ako vyšitý. Nie je to žiadna michelinovská úprava so super vzácnymi ingredienciami ale konečne viem ako na rybu:)

Na dve porcie potrebujeme:

300 g filetu z lososa (alebo inej ryby napr. tresky)
2 zemiaky
1/2 stredne veľkého zeleru
1 strúčik cesnaku
1 malá čili paprička
petržlenová vňať
30 g masla
1 PL olivového oleja
trochu múky na poprášenie
citrón
soľ, čierne korenie
a na podávanie šalát, napr. polníček

Ako prvé ošúpeme zeler, nakrájame ho na kocky a dáme variť do osolenej vody. Asi po 5 minútach pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme kým zeler nezmäkne a zemiaky sa neuvaria. Trvá to cca 15-20 minút podľa veľkosti kociek.

Medzitým si pripravíme rybu. Náš losos bol aj so šupinami a kedže som si chcela nechať kožu narobila som trochu neporiadku. Rybu zbavenú šupín som naporcovala (rozkrojina na dva kúsky), veľmi jemne poprášila múkou a dala na rozpálenú panvicu s olivovým olejom kožou dolu. Lososa opekáme z každej strany asi 4 minúty (musí byť pekne prepečený ale nie suchý). Keď je tak akurát vyberieme ho z panvice na tanier a do tej istej panvice dáme maslo, na plátky nakrájaný cesnak a čili podľa chuti. Cesnak musí jemne chytiť zlatú farbu, nesmie však zhnednúť. Lososa vložíme späť do panvice a necháme prehriať.

Vrátime sa k zemiakom s celerom. Scedíme ich, pridáme trochu masla a pomačkáme. Nie úplne na jemno ale tak aby zostali väčšie kúsky zemiakov a zeleru. Ja mám k zeleru trochu rešpekt ale nabudúce by som kľudne ubrala jeden zemiak a dala viac zeleru, chutil totiž skvelo. Na záver posypeme na jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou. 

Na tanier dáme zelerové zemiaky, plátok lososa a polejeme maslovou omáčkou s cesnakom a čili. Trochu okoreníme a servírujeme s čerstvým šalátom a plátkom citróna.


U nás sa po ňom len zaprášilo:)

Dobrú chuť!

nedeľa 7. októbra 2012

Jablkový páj


Dnes bol ideálny jesenný deň na koláč:) pršalo, mrholilo, ani psa by človek nevyhnal. Americký apple pie je klasika tak prečo nie:)

Inšpiráciu som našla na smittenkitchen

Na koláč s priemerom 23 cm potrebujeme:
3 šálky hladkej múky
1 ČL soli
2 PL cukru
100 g margarínu
150 g masla
8 PL ľadovej vody
žĺtko na potretie

na jablkovú náplň:
1,3 kg jabĺk
2/3 šálky cukru
citrónová kôra z 1 citróna
šťava z 1 citróna
2 PL hladkej múky
1 ČL mletej škorice
štipka muškátového orieška
za hrsť hrozienok
za vrchnák rumu

Najprv sa pustíme do cesta. Ak máte doma food processor tak ho vytiahnite. Ak nie, cesto môžete spracovať aj ručne. Vo food proccesore zmiešajte múku, soľ, cukor. Pridajte na kocky na krájaný margarín a premiešajte. Margarín sa musí spojiť s múkou, na záver pridajte maslo a miešajte pokiaľ sa maslo pekne nezapracuje. Cesto by malo byť ako posýpka ale nesmie obsahovať hrudky. Presypeme ho do misky a zalejeme 8 lyžicami ľadovej vody. Pomocou varechy alebo spatule vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti, z toho jedna má byť trochu väčšia ako druhá. Moje cesto malo cca 700 g, takže jedna časť mala cca 400 g a druhá 300 g. Cesto zabalte do fólie a dajte do chladničky aspoň na 30 minút. Ak máte čas tak aj dlhšie.

Pustíme sa do jabĺk. Ošúpeme a nakrájame ich na tenšie mesiačiky. Posypeme cukrom, múkou, citrónovú kôru a šťavu, škoricu a premiešame.

Hrozienka zalejeme rumom a necháme stáť pokiaľ nebudeme plniť koláč.

Teraz prichádza najťažšia časť:) aspoň pre mňa:) vyberieme cesto z chladničky. Bude sa zdať tuhé ale maslo rýchlo povolí tak sa treba poponáhlať. Väčšiu časť cesta rozváľkame na veľkosť formy. A opatrne pomocou valčeka prenesieme na formu. Plech netreba vymazať pretože cesto obsahuje dosť masla a neprilepí sa. Ak sa cesto roztrhne nevadí, vôbec nie je problém ho jednoducho utľapkať. Ak cesto presahuje okraj, odrežte ho a kľudne ho utľapkajte na forme na miestach kde je cesto tenšie.

Vysypte jablká na cesto, posypte rumovými hrozienkami a vyváľkajte druhú časť cesta. Nakrájajte ho prúžky a obložte ním koláč tak ako je na obrázku. Z cesta čo zvýšilo som ešte urobila okraje a upevnila vrchné prúžky. Cesto nakoniec potrite žĺtkom a jemne pocukrujte.


Dvadsať minút pečte pri 200 stupňoch a potom znížte teplotu na 160 stupňov a pečte ešte asi 30-40 minút. Koláč by mal byť krásne zlatý a šťava by mala na povrchu jemne bublať. Opatrne vyberte z trúby a nechajte úplne vychladnúť.

Podávajte s lyžicou vanilkovej zmrzliny alebo gréckeho jogurtu, posunie to koláč úplne do inej roviny. My sme nemali:) ale aj tak to bola bomba:)


Dobrú chuť!